Subscribe Us


MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN TOPLANTISI


 Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.Meclis’te kabul edilen Mezitli 3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı’nın inşaatı için 3 milyar 507 milyon 990 bin TL borçlanma yetkisine ilişkin konuşan Seçer, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iznine bağlı olarak bu parayı kullanabileceklerini söyleyerek, onayların uzun süre bekletildiğini ve borçlanma yetkisi alamadığı için projelerin geciktiğini söyledi.Seçer, bu tür projelerin hayata geçirilmesi için kredilerin olmazsa olmaz olduğunu belirterek, bu konuda gerekli görüşmelere devam ettiklerini, hibe ve kredi desteklerinin kullanılabilmesi için hükümetin bürokratik süreçleri hızlandırması gerektiğine de vurgu yaptı.Mersin halkına verdikleri sözü tutarak Mersin’e raylı sistemleri getireceklerini söyleyen Seçer,bunu gerçekleştirmek için hem Mersin’deki hem Ankara’daki siyasilerin desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Mersin Büyükşehir olarak kentin gelişimi ve geleceği için hayata geçirdikleri ve geçirmeyi planladıkları bir dizi altyapı çalışmalarından bahseden Seçer, “Bunlar hayal değil. Bunlar 5 yıllık çalışmanın ürünü. Tüm meclis üyelerimizin bu konuda belediyemize katkı sunmasını istiyoruz. Sunacağınız katkı benim siyasi geleceğim değil, Mersin’in geleceği için olmalı” diye belirtti.

 

Metro projesinin detaylarından söz eden Seçer, Mersin Metrosu’nun birinci ana istasyonu olan Eski Otogar, Şehir Hastanesi ve Yeni Otogar hattının başlayacağının da müjdesini verdi. Mersin halkına verdikleri sözü tutarak Mersin’e raylı sistemleri getireceklerini söyleyen Seçer, “Mutlaka bunu başaracağımıza inanıyorum. Hem sizin buradaki hem de Ankara’daki katkınız önemli” diyerek, ilgili maddeyi oylamaya sundu ve madde oy birliğiyle kabul edildi.

 

Mersin’de alt yapı konusunda ihtiyaç duyulan yatırımların yapılabilmesi için gerekli hibelerin sağlanması konusunda Meclis üyelerinin ve diğer siyasilerin desteğini isteyerek bir çağrıda bulunan Seçer, 156 milyon Euro’luk kredi paketinin şu anda 161 milyon 300 bin Euro’ya çıktığını belirterek, bunun temini için de siyasilere çağrı yaptı. Seçer, “Artık burada iş siyasilerin dokunmasına ve bu işi takip etmesine kalıyor. Kimseden para istemiyoruz, kimseden kefalet istemiyor, hiçbir şey istemiyoruz. Burada hangi partili olursa olsun milletvekilleri, Meclis üyeleri; her kim ise bu projelere Mersin’in geleceği için katkı sunması gerekiyor” dedi.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen Meclis Toplantısı’nda komisyonlara havale edilen 15 ve birimlerden gelen 2 madde olmak üzere toplam 17 madde görüşüldü. Meclis toplantısı girişinde Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından aşure dağıtımı da gerçekleştirildi.

 

Seçer, Meclis üyelerinden Metro Projesi için de destek istedi

Mecliste kabul edilen Mezitli 3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı’nın inşaatı için 3 milyar 507 milyon 990 bin TL borçlanma yetkisine ilişkin konuşan Seçer, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iznine bağlı olarak bu parayı kullanabileceklerini söyleyerek, “Çok teşekkür ediyoruz, komisyonumuz takdir etti bu borçlanma yetkisini tarafıma verdi. Ama asıl iş Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bu işin onaylanması” diyerek, onayların uzun süre bekletildiğini ve borçlanma yetkisi alamadığı için projelerin geciktiğini söyledi.

 

Onayların verilmemesinden dolayı projelerin geciktiğini vurgulayan Seçer, “2021’in Ağustos ayında o günkü yatırım programındaki 900 milyon TL borçlanma yetkisini Meclis’ten aldık, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdik. O dönemden bugüne 3 bakan geçti. Geçtiğimiz yıl şu anki Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Şimşek yeni bakan olduğunda İstanbul, İzmir ve Mersin’i imzaladı. 1 yıl önce biz de kredi aramaya çıktık” diyerek, Türkiye’nin kredi puanının düşmesi ve para piyasalarındaki düşüşten dolayı sonuç almakta zorlandıklarını kaydetti. Mersin halkını kandırmadıklarını ve kandırmayacaklarını söyleyen Seçer, “AFD ile olumlu görüşmeler yaptık. Bunun yanında maliyeti daha ucuz olduğu için kalkınma bankalarıyla görüşüyoruz. Para piyasalarındaki sıkıntı ya da Türkiye’ye olumsuz bakış açısı devam ediyor ki hükümet de borçlanamıyor. Biz şu anda bunun çabasını gösteriyoruz” diyerek, Meclis üyelerinden kredi için de destek istedi.

 

Büyükşehir, Mersin’in her yanına raylı sistemleri götürecek

Mersinlilere müjde de veren Seçer, “Burada ilk kez bir şey açıklamak istiyorum. Bizim sadece 13,5 kilometrelik Yeraltı Metrosu projemiz yok. Bu en ağır proje.Biz bu 5 yılda boş durmadık. Üniversite Travmayı; 11 kilometre, daha rahat sistemler, çok daha rahat ucuz paralarla düşük maliyetle yapılıyor. Yine Akdeniz ve Toroslar ilçesinin içerisinden geçip Şehir Hastanesi’ne oradan otogara kadar ulaşacak 10,5 kilometrelik hafif taylı sistem projesini de tamamladık. Altyapı Genel Müdürlüğü’nden bu iki projenin de iznini aldık. Üçüncü proje ise Tarsus Travmayı. Şu anda bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor” diyerek, Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı’ndan onay alıp, yatırım programına gireceğini duyurdu.

 

“Mersin halkına verdiğimiz sözü tutacağız!”

Bu projelerin 5 yılını aldığını kaydeden Seçer, “Şu anda hali hazırda 45 kilometrelik raylı sistem projemiz var. Devlette devamlılık esastır. Bugün ben varım, yarın bir başkası bunu sürdürür. Biz 5 yıl oturmadık Mersin’in ulaşımı konusunda çalıştık. Şimdi geldiğimiz noktada Mersin Metrosu kredi olmazsa olmaz. Şu anda Mersin Metrosu’nun birinci ana istasyonu olan eski otogar, Şehir Hastanesi ve yeni otogar hattını mutlaka ve mutlaka beraber yürüteceğiz” dedi. Mersin halkına verdikleri sözü tutarak Mersin’e raylı sistemleri getireceklerini söyleyen Seçer, “Mutlaka bunu başaracağımıza inanıyorum. Hem sizin buradaki  hem de Ankara’daki katkınız önemli” diyerek, ilgili maddeyi oylamaya sundu ve madde oy birliğiyle kabul edildi.

 

Seçer’den altyapı çalışmaları için siyasilere çağrı: “Mersin’in geleceği için herkesin katkı sunması gerekiyor”

Mersin’de altyapı konusunda ihtiyaç duyulan yatırımların yapılabilmesi için gerekli hibelerin sağlanması konusunda Meclis üyelerinin ve diğer siyasilerin desteğini isteyerek çağrıda bulunan Seçer, “Hiçbir parti ayrımı gözetmeksizin seçim öncesi kamuoyuna bazı açıklamalarda bulundum ve ‘Elimizde 156 milyon Euro’luk bir kredi paketi var’ dedim. Bunun yarısı hibe, yarısı da geri ödemeli. Bu şu anda 161 milyon 300 bin Euro’ya çıktı. Mezitli İçme Suyu Şebekesi komple 17 milyon 100 binEuro. İhalesi yapıldı. Bu, AFD ve FRIT II hibesi. Müteahhite yer teslimi yapıldı, çalışmalar başlıyor” diye belirtti.

 

Toroslar, Homurlu ve Kazanlı Mahalleleri Kanalizasyonu Projesi için de AFD ve FRIT II Mülteciler Fonu’ndan 7 milyon 200 bin Euro’luk hibe alacaklarını ve bunun da ihalesinin yapıldığını belirten Seçer, Erdemli İlçesi’nde yapılacak olan Tömük-Arpaçbahşiş Kanalizasyon Projesi’nin ise 15 milyon 100 bin Euro’luk bir proje olduğunu ve ihalesinin Ekim ayında yapılarak, projenin de 1 yıl içerisinde tamamlanacağını duyurdu. Seçer, “Bunlar 5 yıllık çalışmanın ürünü. Karaduvar Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi; mevcut arıtmamız şu anda full. 2. kademesini yapmamız lazım. Onun da 14 milyon 900 bin avroluk kredisi tamam. Kargıpınarı-Çeşmeli Mahalleleri Ortak Derin Deniz Deşarjı Projesi 3 milyon avro. Kızkalesi Mahallesi Derin Deniz Deşarjı Projesi de 1.2 milyon avro. Silifke’de de Atakent-Atayurt-Arkum Mahalleleri Atıksu Arıtma Tesisi Derin Deniz Deşarjı Projemiz var. Silifke’de yine Yeşilovacık Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi Projesi var.  Toplamda bunlar yaklaşık olarak 38 milyon Euro’luk bir projeksiyon” diye konuştu.

 

Tarsus Atıksu Arıtma Tesisi İkinci Kademe, Tarsus Yenice Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi, Bozyazı Derin Deniz Deşarjı Projelerinden de söz ederek konuşmasını sürdüren Seçer, projelerin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na kayıtlarının girdiğini belirtti. Seçer, Mersin’de büyük önem arz eden projeler için Meclis üyelerinden ve siyasilerden destek isteyerek, “Bu projeler hazır. Bunlar İller Bankası koordinasyonu ile gidiyor. Artık burada iş siyasilerin dokunmasına ve işi takip etmesine kalıyor. Her şey hazırlanmış. Bürokratik işlemlerin hızlanması lazım. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınacak, biz de ihaleye çıkacağız. Kimseden para, kefalet ve hiçbir şey istemiyoruz. Burada hangi partili olursa olsun milletvekilleri, Meclis üyeleri; her kim ise bu projelere Mersin’in geleceği için katkı sunması gerekiyor” dedi.

 

 

“DSİ Pamukluk Barajı’nı yapacak”

Kent için en önemli yatırımlardan birisinin de Pamukluk Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi olduğunu vurgulayan Seçer, “2018 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) ile protokol yapılıyor, çünkü yüksek meblağlı bir proje. Bunu DSİ yapsın, Büyükşehir’i uygun vadelerde borçlandırsın. Bunlar Mersin’in geleceği ile ilgili projeler. Bu tartışma konusu oldu, yapılmadı. Biz dedik ki;‘Yüzde 50’sini siz yapın, yüzde 50’sini de biz yapalım.’ DSİ de razı oldu. Nihayetinde bu da bir kazanım. DSİ geçtiğimiz günlerde 3,2 milyon TL’lik birihaleye çıktı ve ihale bitti. Şu anda müteahhit şantiyesini kuruyor, çalışmalarını başlatacak. Bu yılın ödeneği 100 milyon. 3,2 milyar liralık projede 100 milyon lira hiçbir şey değil” diyerek, 2025 yılı bütçesine yüksek bir ödenek konulması çağrısı yaptı.

 

“Sunacağınız katkı benim siyasi geleceğim değil, Mersin’in geleceği için olmalı”

DSİ’nin barajı yapmasının ardından arıtma tesisi için Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) 1,7 milyar TL’lik hibe aldıklarını kaydeden Seçer, “Bu proje 3-3,5 milyar liraya mal olacak. Banka diyor ki;‘Size 90 milyon Euro’ya mal olacak. Ben kalan kısmını da hibe olarak vereceğim.Senin nüfusun 2 milyon görünüyor, hizmet yaptığın kişi sayısı ise 2,7 milyon. Bu finansmanı ben sana sağlayacağım ama hükümet seni genel hayata etkili afet bölgesi ilan etmeli’ diyor. Şimdi bu çalışmaları yapıyoruz. Tüm Meclis üyelerimizin bu konuda belediyemize katkı sunmasını istiyoruz. Sunacağınız katkı benim siyasi geleceğim değil, Mersin’in geleceği için olmalı” ifadelerine yer verdi.

 

“Merkezi hükümetin Mersin ile ilgili yatırımları süratle tamamlanmalı”

Seçer, ikinci 5 yıllık dönemde Mersin’in altyapı, Pamukluk Barajı İsale Hattı İçme Suyu ve Arıtma Tesisi ile ulaşım projeleri hakkında süratli bir çalışma yaparak Mersinlilerin hizmetine sunmayı planladıklarını aktardı. Mersin’le ilgili Büyükşehir’in yanı sıra merkezi hükümetin de önemli yatırımları olduğuna ve bunların süratle tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Seçer, “Özellikle Mersin merkez Batı aksındaki 7 ilçemizi ilgilendiren güzergâh üzerinde otoyol çalışmalarının süratle devam etmesi gerekiyor. Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu da bölgemiz için çok önemli bir çalışma. Ana Konteyner Limanı konusunda geçtiğimiz günlerde bazı gelişmeler oldu ama bu çalışmanın mutlaka Mersin’de yapılmasının takipçisi olacağımızı belirtmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

 

“Yasa ne derse desin hayvanları yaşatmamız gerekiyor”

Türkiye’nin gündemine oturan ve sokak hayvanlarının ‘uyutulma’ adı altında öldürülmesine zemin hazırlayan ‘Sokak Hayvanları Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle ilgili de konuşan Seçer, sokaktaki her bir canın yaşatılması için gerekli çalışmaları hız kesmeden sürdürdüklerini belirtti. Seçer, “Önceden olduğu gibi sokak hayvanlarını yakalayıp, gerekli bakımlarını yapıp, ihtiyaçları varsa tedavilerini yaptıktan sonra artık sokağa bırakamıyoruz. Mutlaka hayvanları barındırmamız ve yaşatmamız gerekiyor. Yasa ne derse desin hayvanları yaşatmamız gerekiyor. Bu anlamda da ilgili dairemiz çalışmalarını tamamlamak üzere. Bunları süratle uygulayacağız” dedi.

 

Bu konuda gerekli çalışmaları sürdürürken hayvanseverler, sivil toplum örgütleri ve tüm yurttaşların sürecin içerisinde yer alması gerektiğini ifade eden Seçer, “Mersin’i bu konuda çok iyi noktalara getirmek istiyoruz. Toplum ikiye bölünmüş durumda, herkes kendi penceresinden haklı. Biz bu hayvanları sokakta tutmayalım. Daha önce yaşanmış, gerçekten aileleri üzüntüye sevk eden bazı olaylara neden vermeyelim ama sokaklardan topladığımız bu hayvanları da yaşatmak için gerekli ortamları onlara sunalım. Yurttaşlarımızın da sokak hayvanlarını sahiplenme konusunda hassasiyet göstereceklerini beklediğimi de ifade etmek istiyorum” diyerek, önümüzdeki birkaç gün içerisinde detaylı bir açıklamayı Mersin kamuoyuna yapacağını söyledi.

 

“Mersin son yıllarda öğrenciler için cazip bir kent haline geldi”

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversitelere yerleşen her bir öğrenciyi tebrik eden Seçer, Mersin’in de birçok öğrenci tarafından tercih edildiğine işaret etti. Özellikle son yıllarda Mersin’in öğrenciler için cazip bir kent haline geldiğine dikkat çeken Seçer, “Bu da bizi sevindiriyor. Biz de Mersin’in tam anlamıyla ‘10 numara öğrenci kenti’olması için geçtiğimiz 5 yıl çalıştık. Bundan sonraki süreçte de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

 

YKS’ye Büyükşehir’le hazırlanan 4 bin 250 öğrenciden 1672’si üniversiteye yerleşti

Büyükşehir’in ‘eğitimde fırsat eşitliği’ sağlamak amacıyla kentin dört bir yanında hizmete açtığı Eğitim Ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezlerindeki öğrencilerin gösterdiği başarıyla da gururlandıklarının altını çizen Seçer, bu konuya ayrı bir hassasiyet gösterdiklerine vurgu yaparak, “Varsıl ailelerin çocukları elbette ki ailelerinin katkılarıyla bu sınavlara çok daha rahat hazırlanabiliyor. Ama bu memlekette varsılların yanında gelir düzeyi düşük, yani eğitime bütçelerinden para ayıramayacak aileler de var. Tam da burada diyoruz ki; ‘sosyal devlet’,‘sosyal belediyecilik’ burada devreye girecek” dedi. Son 5 yılda kurs merkezlerini çok iyi noktalara getirdiklerini söyleyen Seçer, buralarda YKS’ye hazırlanan 4 bin 250 öğrenciden 1672’sinin üniversiteyeyerleştiğini aktararak, öğrencilere önümüzdeki süreçte başarılar diledi. 

 

Seçer’den kayyum eleştirisi: “Halk iradesi ile gelmiş bir siyasinin anti demokratik kararlarla görevinden alınmasına karşıyım”

Seçer, kayyum konusunda da önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunun vurgusunu yapan Seçer, “Seçimlerde seçilme şartları bellidir. Bir yere aday olacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı müracaat yapar, müracaatı değerlendirilir, engeli yoksa da seçimlere girer. Seçimlerden sonra seçilmiş bir siyasinin görevden alınmasının da hukuken şartları vardır. Eğer o şartlar oluşmuşsa, Türkiye’de eğer hukuk varsa, yasalar çerçevesinde Yargı güvenilirse, bağımsızsa, siyasallaşmamışsa, kimsenin bir endişesi yoksa ve alınan kararlardan kimse bir şüphe duymuyorsa zaten bir tartışma da yok demektir. Türkiye’de aynı koşullar var mıdır yok mudur bu ayrı bir tartışma konusu” dedi.

 

Kayyum konusunun her zaman karşısında olduğunu belirten Seçer, “Halk iradesi ile gelmiş bir siyasinin anti demokratik ve hukuka aykırı kararlarla görevinden alınmasına dün de karşıydım, şimdi de karşıyım, yarın da karşı olacağım. Bu siyasi DEM Partili, CHP’li, AK Partili veya Milliyetçi Hareket Partili olabilir. Benim için esas olan hukuktur. Hukukun olmadığı yerde hiçbir şeyden söz edemeyiz. Umut ediyorum önümüzdeki süreçte Türkiye tam anlamıyla demokratik bir ülke, hukuk devleti ve evrensel hukuk normlarına uyan bir yapıda olur” sözlerine yer verdi.

 

Mersin Büyükşehir Kültür Sanat Bilim Ulaştırma Ticaret ve Sanayi A.Ş’nin Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı Liman Vergi Dairesi’ne olan 292 milyon 140 bin 994,16 TL vadesi geçmiş vergi borcunun tecil ve taksitlendirilebilmesi için; mülkiyeti Büyükşehir’e ait bir taşınmazın teminat gösterilmesi maddesi de mecliste görüşülerek kabul edildi.

 

Seçer, SGK borcuyla ilgili konuştu; “Hadise çıkmadan bir hafta önce bu konuyu programlamıştık”

Maddenin görüşüldüğü sırada son günlerde gündemde olan belediyelerin SGK ve vergi borçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Seçer, Büyükşehir’e haciz gelmeden önce bu konuyla ilgili hâlihazırda bir çalışma yürüttüklerini aktardı. Seçer, parti fark etmeksizin belediyelerin rahat finansman kullanamadıklarından borçlarının biriktiğini belirterek, bu konu gündeme gelmeden yaklaşık bir hafta önce borç konusunu programladıklarını dile getirdi. Bu konuyla banka kredisi kullanarak 190milyon lira SGK’ye ve 90 milyon lira da Vergi Dairesi’ne ödeme yaptıklarını duyurdu.Eylül ayında bir yapılandırma beklerken haciz durumuyla karşılaştıklarını söyleyen Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi bir borcu yok. Belediyenin 1 Nisan 2019’da 400 milyon dolar borcu vardı. Şu anda 155 milyon dolar borcu var. MESKİ’nin 136 milyon dolar borcu vardı. Şu an 144 milyon dolar. Kümülatifte bizim her iki kurumumuzun 299,5 milyon dolar borcu var. Yani 5 yılda borç stokumuzda 237,5 milyon dolar bir azalma var. SGK’ye toplam borcumuz ise 1 milyar 359 milyon lira” diye konuştu.

 

Büyükşehir’in öğrenim yardımlarının tutarları artırıldı

Büyükşehir’in her yıl üniversiteyi kazanan Mersinli öğrencilere verdiği öğrenim yardımı tutarları bu yıl da artırıldı. Hazırlık sınıfları hariç olmak üzere 2 yıllık bölüm kazanan öğrencilere 5 bin TL, 4 yıllık bölüm kazanan öğrencilere 10 bin TL, 5 yıllık bölüm kazanan öğrencilere 12 bin TL ve 6 yıllık bölüm kazanan öğrencilere ise 15 bin TL öğrenim yardımında bulunulmasıyla ilgili madde oy birliği ile kabul edildi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar