Subscribe Us


Nihat Gider ''Yanıyorsak Sebebi Var Mı?''


 

Yanıyorsak Sebebi Var Mı?

Memleketimizde son birkaç gün içinde 3 yerde 247 ayrı noktada orman yangınları çıktı!

Geçen .sene ve ondan önceki sene olduğu gibi..

Orman yangınları da  diğer tüm doğaya, insanlığa ve geleceğe zarar veren şeyler gibi tek bir nedenle çıktı; insanoğlunun bitmek tükenmek  bilmeyen ahmaklığı ve para hırsı!

Özellikle 2021’deki Marmaris orman yangınını hatırlarsınız!

28 temmuz 2021’de o çok güzel sahil bandımızda çok feci yangınlar çıkmaya başlamıştı.

Bu yangınlar bizim bildiğimiz yangınlardan daha farklılardı. Bildiğimiz yangınlardan farklılardı çünkü yolu dahi olmayan ormanlık arazide bir çok yerde aynı anda çıkan yangın kümelerinden oluşuyordu. Yangın içindeml kalan hayvanların o acı seslerini birçoğumuz halen unutamamıştır.

Ve bu yangınlara müteakip birçok farklı turistik noktalarda buna benzer yangınları acı bir şekilde hayret ve kaygıyla izlemiştik!

 

Aynı son birkaç gün önce İzmir Karşıyaka’da, Aydın Bozdoğan’da, Uşak Eşme’de yolu dahi olmayan ormanlık arazilerde toplam 247 ayrı noktada çıkan yangınlar gibi!

3 bölgede aynı anda 247 ayrı noktada çıkan yangınlar gibi!

Bunun haricinde aynı süreçlerde Muğla’nın Bodrum, Datça, Milas, Beçin ve Kavaklıdere mevkiilerinde çıkan yangınları da unutmamak gerek!

 

Şimdi paramotor veya drone veya daha başka yollarla yangınların çıkarılmış olma ihtimallerini tartışan birçok program izliyoruz. Çünkü bu yangınları para hırsı olmaksızın keyif için mangal yakıp ateşi söndürmeyi unutan veya içtiği sigara izmaritini ormana atan ahmakların çıkarmadığını da  biliyoruz.

 

28 temmuz 2021 de Resmi Gazetede 7334 sayılı ‘’Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’ yayınlanmıştı!

Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecektir.

 

Yani…

 

Bu kanuna müteakip bu çoklu nokta yangınlarının çıkması da çok manidar!

Başka ne sebepler olabilir bilmiyorum ama uygunl şartlar oluşursa (mesela yangınla orman vasfını kaybetmek gibi) bu kanunlal Kültür ve Turizm Bakanlığına baskı yapabilecek ve o güzel noktaları ‘’rant yuvasına’’ çevirebilecek yerli ve yabancı kansızlar maalesef ki bu memlekette de  var. 

 

Bu kanunla beraber son 3 yıldır yani temmuz 2021’den beri, yolu bile olmayan ve gözde turistik noktalardaki ormanlık alanlarda yüzlerce ayrı noktada aynı anda çıkan yangınların sonu gelmeyecek gibi görünüyor.

Bu nedenle bu kanunun ivedi bir şekilde revize edilmesi memleketin âli menfaati için elzem.

 

Yanıyorsak sebebi var mı!

 

Varlığınız daim olsun..

 

Nihat Gider

Yorum Gönder

0 Yorumlar