Subscribe Us


Nihat Gider yazdı: Bir Kasa Domates 150 TL


 

Bir Kasa Domates 150 TL

Müthiş bir durum!

Vatandaş geçen sene limonu ucuza aldığı gibi! bu yılda domatesi ve birçok sebze meyveyi bedavadan biraz pahalı alıyor.

Aslında tüccar kârı ve nakliye de olmasa mal zaten bedava!

Şimdi kg başı toplama maliyeti 1,80 TL civarı, burada en az 2-3TL civarı tüccar kârı da olmalı, 1TL civarı da nakliye masrafını eklersek şayet, matematiksel sonuç olarak tarlada domatesin kg fiyatı 0 TL ile 2 TL arasında olması gerekiyor.

Yazık ya yazık!

Çiftçiliği, üretimi bu kadar ezmenin, gelecek seneye üretemez hale getirmenin, o kadar çalışıp çabalamasına rağmen ve kendi hatası da olmamasına rağmen yanlış ekonomi politikaları ve denetimsizlik yüzünden zarar ettirilmesi çok ama çok acı bir durum.

Bu son kalan cengaver çiftçilerde çaresizlikten ellerinde kalan son tarım arazilerini de elin ne idüğü belirsizlerine satmak zorunda kaldığında ve artık ne idüğü belirsizlerin hedefledikleri tarım arazilerini toplama işlemi tamamladığında emin olun ki siz bu domatesin kasasını 1.500tl ye bile alamayacaksız.

3 eylül 2024 Salı günü Tüik yıllık enflasyon rakamını %51,97 olarak açıkladı.

Buna karşılık ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) yıllık enflasyon oranını %90,35 olarak açıkladı!

Şimdi bunun hangisi doğru tartışmasına girmeyeceğim.

Lakin çiftçisine üretim maliyetinin üçte birine ürün sattırmak zorunda kalarak enflasyonu aşağı doğru çektirmeye çalışmak bana göre en vasıfsız ekonomi politikasıdır ve milli bir politika olduğu asla kabul edilemez.

Ekmeğin ana hammaddesi buğday üreticilerinin de hepsi bu yıl zararına buğdaylarını sattı aynı geçen sene olduğu gibi.

Çünkü ülkenin yerli üreticisine ihtiyacı yok.O kadar büyük nakliye maliyetine ve son 15 yılda 2 Trilyon Lira karşılığı dövizin yurt dışına gitmesine rağmen, GDO’lu müthiş ithal buğdaylarla dolu devletimizin ambarları!

Bu şekilde temel ihtiyaç mallarının fiyatını baskılatarak, enflasyonla mücadele etme politikası oluşturmayı kim keşfettiyse onu çok tebrik ediyorum!!

Bu politikaların müthiş sonuçları var!

Son kalan çiftçileriniz de artık kepenk kapatıyor.

Bu vatanın öz evlatları elinde kalan son tarım arazilerini de çaresizlikten ne idüğü belirsiz yabancılara devrediyor.

Temel ihtiyaç malzemeleri üretici fiyatlarını baskılatarak düşük tutturma üzerinden yapılan bu yanlış enflasyonu baskılama politikası olmasa belki enflasyonun gerçek rakamı olan %150 veya %200 açıklanacaktı.

Bu şekilde yüksek enflasyon olmasaydı iyi olurdu ama düzeltilemez bir şey de değil.

Ama son kalan yerli çiftçilerinizde giderse ve o son tarım arazilerinizde ne idüğü belirsizlerin eline geçerse artık memlekete geçmiş olsun..

Bir kasa domates 150 TL

Varlığınız daim olsun..

Nihat GİDER

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar